„A Szentföldi Magyar Ásatások Keresztelő Szent Janos Golgotáján: Egy hiteles evangéliumi, történelmi helyszín régészeti feltárása es evangéliumi üzenete”

„A Szentföldi Magyar Ásatások Keresztelő Szent Janos Golgotáján: Egy hiteles evangéliumi, történelmi helyszín régészeti feltárása es evangéliumi üzenete” címmel tartott Prof. Dr. Vörös Győző előadást a Pápai Magyar Intézet és a Római Magyar Akadémia közös szervezésében 2021. február 16-án Rómában a Falconieri Palotában.

A Magyar Művészeti Akadémia szentföldi ásatásai 2009 óta folynak Keresztelő Szent János börtönénél es Heródes Antipasz tetrarcha palotájánál a Holt-tenger keleti partján, Jordániában. A régészeti feltárások és műemléki helyreállítások során feltárulkozott előttünk a hiteles evangéliumi helyszín világa, amely a Keresztelő passiójának a történelmi helyszíne volt. Miután Jézus maga vont párhuzamot önmaga és Janos szenvedései és halála között (Mt 17, 12), ezért az evangéliumi helyszín szent hegyet joggal nevezhetjük Keresztelő Szent János Goltotájának is. Az egyházatyák szerint a Szentföld az 5. evangélium, ahol lokalizálódik az Ég. A Szentföld átadja, elérhetővé és érthetővé teszi az Örömhírt.

Prof. Dr. Vörös Győző (1972) ókorkutató-építész (ELTE és BME alumnus), kutatóprofesszor (Pápai Biblikus Egyetem, Jeruzsálem), kutatócsoportvezető-akadémikus, a Jordán Királyi Műemléki és Régészeti Hivatal Holt-tenger-parti projektigazgatója, a Mississippi Állami Egyetem kutatócsoportvezetője (Honorary Senior Research Fellow), a Magyar Állami Operaház díszlettervezője, a milánói Edizioni Terra Santa sorozatszerkesztője, etc. Ásatásvezető Egyiptomban (Théba: 1994−1998, Alexandria: 1998−2004), Cipruson (Paphos: 2004−2009) és Jordániában (Machaerus: 2009−), nyolc angol nyelvű ókortudományi akadémiai szakmonográfia szerzője. Nős, két gyermek édesapja, Makovecz Imre Corvin-láncának alkotói támogatottja (2002-2005), a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje (2016).

Vörös Győző úgy ismertet, mint aki jól ismer. Képes láttatni, mert maga is jól lát, emellett szenvedéllyel szereti, amiről ír és tanít. Vörös Győző a jelenben él, és kezében van a múlt titkai megfejtésének tudományos kulcsa és átvezetésének képessége a jövőbe.

Az előadás teljes terjedelmében alább megtekinthető:

Professzor Úrban ott koncentrálódik, felkészültségében ott lapul a történelem, az építészet, a régészet, a geológia, a teológia minden olyan intuíciója, eszköze és módszere, amelyek segítségével párbeszédre képesek hívni a földet, a hegyeket, a romokat, a tárgyakat, az írásokat és a szóbeli emlékeket. Munkája nyomán tényekké válnak a feltételezések és a közös történelem aktív részeseivé tesznek bennünket.

A Holt-tenger parti kutató misszió vezetőjét is ez a tudat, ez az erő élteti, amikor a nevezetes heródesi királyi palota mintegy kétezer-egyszáz esztendős épület maradványait „faggatja” Machaerusban azért, hogy az evangélium világának épített öröksége üzenetét közvetítse.

Szöveg: Dr. Németh Norbert rektor
Fotó: Versler Sándor
Videó: Accademia d'Ungheria - Roma