Subiaco-ba kirándultunk

A vizsgaidőszak közepette, az első szemeszter vége felé haladva mindenkinek jól esik egy kis testi, szellemi és lelki feltöltődés. Ezért úgy döntöttünk a paptestvérekkel, hogy február 6-án, szombaton útra kelünk és meglátogatjuk a Szent Benedek apáthoz kötődő „szent-helyek” egyikét a Rómától 70-80 km távolságban elhelyezkedő Subiaco-t.

Szombat reggel két kocsival indultunk el úti célunk felé. Az autókat a város fölött elhelyezkedő Szent Skolasztika Monostor közelében hagytuk – ez a kolostor az egyetlen épségben, eredeti állapotában megmaradt Szent Benedek-i alapítás tanúja. Majd gyalog indultunk fel a hegy tetejére az úgynevezett Szent Benedek Monostorhoz, amely több fázisban épült azt a sziklahasadékot (Sacro Speco) körülvéve, ahol az ifjú tizenéves Benedek három évet töltött remeteségben. A felfelé vezető úton, illetve a hegy tetején gyönyörködhettünk a csodálatos, nem mindennapi természeti adottságokkal megáldott táj szépségében. A Szent Benedek Monostort idegenvezető segítségével tekintettük meg és megcsodálhattuk a középkori freskóművészet egyedülálló darabjait, valamint Szent Benedek lába nyomán járhattunk.

A monostori látogatás után, a lenti városban fogyasztottuk el ebédünket majd elindultunk hazafelé. A csapat egyik fele még tett egy kis kitérőt és meglátogatta Tivoli városkáját is. Ez a nap mindnyájunk számára Isten ajándéka volt: gazdagabbak lettünk a közösség élményével, lelki és kulturális kincsekkel és megcsodálhattuk a teremtett világ szépségeit is.

Beszámoló: Óra Krisztián
Fotó: Versler Sándor