A Pápai Magyar Egyházi Intézet májusi zarándoklata

Az akadémiai év végéhez közeledve május első hétvégéjén a Pápai Magyar Intézet papi közösségével zarándoklaton vettünk részt, melynek célja Ravenna és Loreto volt.

Ravenna történelem a kultúra és a művészet igazi ékszerdoboza, nyolc műemléke része az Unesco Világörökségnek, amelyek között a San Vitale-bazilika a leghíresebb. A város 5-6. századi jelentőségét tanúsítják az ókori késő keresztény és bizánci épületekben található értékes mozaikok. Ha valaki közelről szeretne gyönyörködni a mozaikok szépségében, akkor ennek legjobb módja a Basilica di San Vitale megtekintése. Ravenna szívében található, kőhajításnyira az óváros nevezetességeitől. A bizánci bazilika a 6. század elején épült. A templom mellett található Galla Placidia mauzóleuma, ami az 5. századból való és egyike Ravenna legrégibb épületeinek.  Galla Placidia Arcadius és Honorius keleti és nyugatrómai császárok féltestvére volt, az ő számára készült a mauzóleum, ami  lenyűgöző dekorációval és mozaik jelenetekkel rendelkezik. A városban található ariánus, valamint ortodox keresztelő kápolnák mennyezete a Jordán vizében megkeresztelkedő Krisztust ábrázolják, mindkettő része az Unesco világörökségének.  A város ékességei a Sant’ Apollinare Nuovo és a Sant Apollinare in Classe Bazilikák, amiket szintén a bizánci kórból származó eredeti mozaikok díszítenek.

Miután végig jártuk Ravenna legszebb és legfontosabb műemlékeit, rövid kitérőt tettünk San Marino felé. A történelmi városközpontból csodálatos látvány tárul az Adriai tengerre és Olaszországra is.

A vasárnapot az egyik legősibb Mária-kegyhelyen, Loretóban töltöttük. A Bazilikában a helyi magyar közösség néhány tagjával közösen ünnepeltük a szentmisét, majd ezt követően volt lehetőségünk az elcsendesedésre, egyéni imára is. A Bazilika legfőbb ékessége és kincse Szűz Mária názáreti háza.  A hagyomány szerint 1291-ben, amikor a keresztes lovagokat kiűzték Palesztínából, Szűz Mária házának első részét az „angyalok átszállították” előbb Tersattoba, majd ezt követően Loretóba. A  kutatások és tanulmányok megerősítik azt a feltevést, hogy a Szent Ház köveit hajóval szállították Loretóba az Epiruszban uralkodó Angeli család kezdeményezésére.

Az ebédet követően közösen elimádkoztuk a loretói litániát a Szűzanya háza mellett és így indultunk vissza Rómába.