Pápai Magyar Intézet rektora – dr.Tóth Tamás

Szerző: Cseresnyés Tünde

Tóth Tamás

2002-ben szentelték pappá. Kecskeméti születésű, először vidéki plébániákon teljesített szolgálatot, majd Budapesten az Apostoli Nunciatúrán dolgozott titkárként. Ezt követően került a római Pápai Magyar Intézet élére.
Dr.Tóth Tamás atya Rómából küldi üdvözletét, mesél a rektori szolgálatról, bemutatja a Pápai Magyar Intézetet és összefoglalja az ünnep lényegét. Cseresnyés Tünde riportja.

Forrás

Ünnepeltek a Pápai Magyar Intézetben

Adventi ünneplésre hívta a Pápai Magyar Intézet közössége a Rómában élő és tanuló papokat, papnövendékeket, szerzeteseket és szerzetesnőket.

Adventben hagyomány, hogy a Rómában élő és tanuló papok, papnövendékek, szerzetesek és szerzetesnők közös ünneplésre gyűlnek össze a Pápai Magyar Intézetben.

Ezúttal a PMI növendékei a legendák Télapójával-Mikulásával állították szembe Szent Miklós püspök alakját. Az agapéval zárult estre végül megérkezett maga a szent is, hogy ajándékot adjon a jelenlévőknek.

Forrás: PMI/Magyar Kurír

Ha el tudjuk engedni a dolgokat, akkor Isten belép az életünkbe – beszélgetés Lovassy Attila diakónussal

lovassyattilaFolyatjuk a római Pápai Magyar Intézet növendékeinek bemutatását: ezúttal Lovassy Attila, a Váci Egyházmegye diakónusa volt stúdiónk vendége, akit jövő júliusban szentelnek pappá.

A diakónus jelenleg Rómában írja doktori disszertációját Szent Ágoston és a halál utáni tisztulás témájában.

Az interjúban szól római tapasztalatairól, amelyek gazdagítják hitéletét és elősegítik hivatása fejlődését.  Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Lélekgyógyítás Istennel – Stúdióbeszélgetés Felker Zsolt atyával, a PMI növendékével a spirituális teológiáról

felkerzsoltA veszprémi egyházmegyés pap Rómában a Teresianum Pápai Fakultáson tanul spritiális teológiát. Ahogy a beteg testét az orvos, úgy gyógyítja lelkünket Isten – amelynek eszközei lehetnek a papok. Példaként áll előttük Szűz Mária bizalma, odaadása, hite, életáldozata, amellyel hozzájárult Isten megtestesüléséhez, ahhoz, hogy Isten megváltsa az embert. A pap küldetése, hogy életével, példájával, imádságával közvetítse Isten életét, közreműködjön vele a lelkek megmentésében. A lélekgyógyításról beszélgettünk Felker Zsolt atyával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar szentek és boldogok ünnepe a Pápai Magyar Intézetben

pmiEbben az évben is megrendezték november 13-án a Pápai Magyar Intézetben a magyar szentek és boldogok ünnepét.
Az eseményen részt vett Angelo Acerbi érsek, aki Magyarország apostoli nunciusa volt 1990 és 1997 között, hazánk Szentszék melletti, valamint Magyarország olaszországi nagykövete, a szentszéki Államtitkárság és az említett követségek, a Római Magyar Akadémia, a PMI-t felügyelő Vigilancia Bizottság, az egyetemi élet, valamint a társintézmények rektorainak képviselői, valamint jelen volt a Szent István Alapítvány elnöke, az intézmény volt rektora is.
magyarszentekA jelenlévők megemlékeztek a Pápai Fülöp-szigeteki Kollégium rektorának üzenete révén a közelmúltban a térségen pusztított tájfun és földrengés áldozatairól is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Stúdióbeszélgetés Bokor Zoltán szombathelyi egyházmegyés atyával

1_0_745539A római Pápai Magyar Intézet hat növendéke közül ez alkalommal Bokor Zoltán atya mutatkozik be, aki az Örök Város Szent Alfonz egyetemén erkölcsteológiai licenciára készül. Az interjúban kiemeli az erkölcsteológia részét alkotó bioetika napjainkban rendkívül fontos szerepét, illetve beszámol arról, hogy hogyan ünneplik meg Szombathelyen ezekben a napokban az egykori
Pannónia, Savaria nagy szülötte, Szent Márton emlékét.

A szöveg a következő oldalról származik a Vatikáni Rádió honlapjáról

Beszélgetés Kelemen Imre atyával

kelemen imreAz Esztergom-budapesti egyházmegyés pap jelenleg a római Santa Croce egyetemen hallgat két évig liturgikus teológiát. A személyes hangú beszélgetésben beszámol az egyetemen szerzett tapasztalatairól: mikén nyilvánul meg a különbözőségben az egység az egyes nemzeti sajátosságok mellett a liturgiában. Kelemen Imrét négy éve szentelték pappá, jelmondata a Máté evangéliumából vett idézet: Mester, én követlek, bármerre mégy is. Ennek szellemében éli meg hivatását, mindennapjait, a Gondviselésre bízva életét. Elárulja papi hivatása születésének történetét is, milyen kanyargós út vezetett ahhoz, hogy teljesen Istennek szentelje életét, mindennap igent tudjon mondani újra és újra a meghívásra. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Sienai szentek nyomában – a Pápai Magyar Intézet kirándulása

siennaTóth Tamás rektor beszámolója:
Nem sokkal a nemzeti ünnep előtt a Pápai Magyar Intézetben élő atyák és papságra készülő diakónusok egy vasárnapi kirándulás keretében Sienát keresték fel, azt a várost, amelyhez több szent neve is kötődik.
A Firenzétől mindössze 70 kilométerre fekvő toszkán város mindig nagy szerepet töltött be Itália történetében. A hagyomány szerint Róma egyik alapítójának, Romulusnak az unokaöccse, Senus alapította. Valójában Augustus császárt (Kr. e. 27 – Kr. u. 14) tekinthetjük a város megalapítójának, amely a középkorban fejlődött jelentős politikai, kulturális és vallási központtá, így Európa talán legszebb gótikus városközpontjával dicsekedhet.  Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Aláírták a Szentszék és Magyarország közötti Megállapodás módosítását

szerzodesOktóber 21-én, hétfőn Budapesten az Országházban aláírták az 1997. június 27-i Megállapodás módosítását, amely kitér többek között az adó egy százalékának kérdésére, a katolikus felsőoktatás és a közgyűjtemények helyzetére. Az 1997-es szerződés a „kifejezetten vallásos intézmények közszolgálati tevékenységének finanszírozását szabályozta”. Egy kattintás ide a folytatáshoz….