Házkirándulás Pugliaban

A Pápai Magyar Intézet (PMI) közössége 2024. május 3. és 5. között Pugliában járt, hogy felfedezze a dél-olaszországi régió lenyűgöző kulturális és történelmi kincseit. A kikötők, tengeri várak és a tenger fölé magasodó templomok táján járva a csizma sarkában, útunk során számos emlékezetes helyet látogattunk meg.

Első állomásunk San Giovanni Rotondo volt, ahol Pió atya nyomában járva imádkozhattunk az ő közbenjárását is kérve. Ezek után szentmisén vettünk részt Monte Sant’Angelo Szent Mihály arkangyalról elnevezett kegyhelyén, a barlangtemplomban. Az esti órákban pedig rövid látogatást tettünk Bari belvárosába, amelyet másnap folytathattunk.

Szombaton Bariban járva először a San Sabino székesegyházat látogattuk meg, amely román stílusban épült, és az egyik legfontosabb építészeti látnivaló a régióban. A székesegyház impozáns homlokzata és gazdag belső díszítése vonzza a turistákat és hívőket egyaránt. Majd a Szent Miklós bazilikában vettünk részt szentmisén. A Szt. Miklós bazilika művészeti értékét tekintve is lenyűgöző. Több mint 800 éves történelme sugárzik a falakból: a román-kori erődszerű templomban belül tágas tér tárul fel, a bizánci elemeket is felfedezzük, a barokk mennyezet pedig a római bazilikákat juttatja eszünkbe. De a lényeg az altemplomban van. Szt. Miklós sírjánál az ember elfelejti a puttonyos csoki Mikulásokat, és az az bizonyosság tölti el, hogy itt egy szent nyugszik, aki a Szenttel van kapcsolatban, és hozzá, felé segít minket.

Délután megtekintettük a Castel del Monte erődítményt, amely 13. századi, Olaszország déli részén, Baritól mintegy 50 kilométernyire található vár. II. Frigyes Német-Római császár építtette, mára nem teljesen világos, hogy védelmi célokra, vagy mint császári szálláshely. A vár falai szabályos nyolcszöget adnak ki, az oktogon nyolc csúcsán egy-egy nyolcszögű torony található. A belső udvar a külső falak vonalát követve ismét oktogon alakú. A két szinten összesen 16, szintenként nyolc, trapéz alakú szoba található. Az egykoron gazdagon díszített vár mára elsősorban formája miatt számít különlegesnek, 1996 óta az UNESCO világörökség részét képezi.

Az estét pedig Traniban töltöttük, ahol a történelmi belvároson és a kikötőn kívül meglátogattuk a Santa Maria Assunta e di San Nicola Pellegrino bazilikát is, amely jelenleg a Trani-Barletta-Bisceglie érsekének székhelye. A templomot 1099-ben kezdték felépíteni az apuliai román építészet egyik fő példájaként, a korábbi, a 4. századból származó Santa Maria della Scala templom fölé. Az új templomot San Nicola Pellegrino ereklyéinek elhelyezésére szánták, aki 1094-ben halt meg Traniban. A mellette lévő harangtorony csak a 14. században készült el. A templomot többször is „Apulia székesegyházainak királynőjeként”, illetve „Trani szimbólumaként” emlegetik.

A kirándulás utolsó napján Matera városába látogattunk, mely a kövek és barlangházak vidékének számít. A város kőből épült templomai és házai a sziklába vájtak, és lenyűgöző látványt nyújtanak, amelyeket könnyen összevethetünk a holdfelszín tájával. A katedrális csodálatos alkotása a természetnek és az emberi munkának, hálát adva Istennek.

A PMI közössége remek időben – és legalább ennyire remek társaságban – fedezhette fel Puglia tartomány nevezetességeit, gazdag történelmét és kulturális örökségét.