Veni Sante szentmise a Pápai Magyar Egyházi Intézetben

Október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén Szentlélekhívó szentmisét tartottak Rómában, a Pápai Magyar Egyházi Intézetben. Az eucharisztikus ünneplést Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az intézet protektora vezette. A szentmisén a házban lakó, tanulmányaikat az örök városban folytató magyar atyákon túl részt vettek Szentmártoni Mihály jezsuita és Melo Lajos domonkos atyák, az intézet felügyeletét ellátó Vigilancia Bizottság tagjai, valamint az intézet munkatársai is.

Homíliájában Erdő Péter bíboros szentírási és az egyház kétezer éves történetéből vett példák segítségével rámutatott a szegénység igazi jelentésére. A keresztény ember az Isten gazdagságát szemlélve felfedezi a saját szegénységét, valamint azt a tényt is, hogy mindent egyedül az Úrnak köszönhet. Jézus Krisztus bár gazdag volt, értünk szegénnyé lett, hogy az ő szegénysége által gazdagok lehessünk. Anyagi értelemben akár gazdag, akár szegény valaki, az igazi gazdagsága az Istentől van. A keresztény ember, és a krisztusi közösségek számára nagy kihívás, hogy ne elégedjen meg azzal, hogy a saját erejére, tehetségére, anyagi lehetőségére támaszkodjon csak, hanem magát Krisztust adja a világnak. A római tanulmányok és tapasztalatok ebben segíthetik az ösztöndíjas atyákat, hogy e tekintetben is gazdagodva térhessenek haza.

Ebben a tanévben a Németh Norbert rektor vezette Pápai Magyar Egyházi Intézetnek egy olasz lakó mellett hét magyar lakója van, akik négy pápai egyetemen végzik tanulmányaikat:

Ádám Miklós (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye) a Pápai Biblikus Intézetben biblikumot tanul,

Füleczki István (Egri Főegyházmegye) a Gergely Egyetemen dogmatikát,

Kara Nándor (Szabadkai Egyházmegye) Santa Crocen liturgikus teológiát,

Óra Krisztián (Szombathelyi Egyházmegye) Augustinianumban patrisztikát,

Szép Attila (Pécsi Egyházmegye) a Gergely Egyetemen erkölcsteológiát,

Versler Sándor (Egri Főegyházmegye) a Gergely Egyetemen fundamentális teológiát, illetve

Vlaj Márk (Győri Egyházmegye) a Gergely Egyetemen dogmatikát tanul.