Az olasz csizma sarkában éves kirándulásukon a Pápai Magyar Intézet növendékei

A Rómában tanulmányokat folytató atyák azzal a céllal indultak Dél-Olaszországba május második hétvégéjén, hogy Itália kevésbé ismert részét is felfedezzék, bejárják a mesés Puglia-t, nagyobb városait és legfőképpen Szent Miklós kultuszát megismerjék.

Szent Miklós kultuszáról közismert tartományi székhelyen, Bariban a comboniánus missziós atyák vendégszeretetét élvezhette a római zarándok-csapat.

Már Bari városa előtt lenyűgözik az érkezőket a rendkívüli hangulatáról híres trullo-knak nevezett építmények, melyek már évszázadok óta ott állnak a kereskedelmi utak mentén. A trullo egy olyan száraz építészeti eljárással készített kunyhó, melynek süveg alakú teteje van. Ezek a trullok régen egy-egy család lakhelyéül szolgáltak. Jellegzetességük, hogy az épület kialakításához semmiféle kötőanyagot és tartószerkezetet nem használtak.

Bari védőszentje San Nicola di Mira (Szent Miklós püspök)  III. századi szent, akit hagyományosan az olasz Babbo Natale (Mikluás) néven ismerünk. A város bazilikájában őrzik Szent Miklós ereklyéit. Éppen azokban a napokban látogatott a Pápai Magyar Intézet Bariba, amikor Szent Miklós Bariba való „megérkezésére” emlékeznek. Ezen napokban Bari lakói felidézik a Szentnek a „megérkezését” azzal a szép szokással, hogy a körmenetet a tengeren tartják. A helyiek a hajóikon kísérik Szent Miklós ereklyéit a város kikötőjében. Az a rendkívüli lehetőség gazdagította a római papi közösség zarándoklatát, hogy a Szent sírja fölött ünnepelhették a szentmisét, másnap pedig az atyák a helyi közösség vasárnapi miséjébe kapcsolódhattak be.

Bari látványosságai mellett lehetősége nyílt a zarándoknak arra is, hogy megtekintsék Caste del Monte-t, II. Frigyes német-római császár által épített legismertebb várat, amely az UNESCO Világörökség része. Szintén az Adriai-tenger partján található Trani városa is a kirándulás célpontja volt, ahol San Nicola Pellegrino Bazilikát (amely Puglia tartomány egyik kiemelkedő építészeti alkotása közvetlenül a tenger partján) tekintették meg az ösztöndíjasok, és a nap végén a kikötő egyik kedves éttermében fogyasztották el a vacsorát.

A dél-olaszországi kirándulás másik apropója az idei évben Európa kulturális fővárosának választott Matera megtekintése volt. A város nevezetessége a Sassi di Matera. Ez a város történelmi központja, amely barlanglakások sokaságából áll, amely szintén az UNESCO Világörökség része.