Veni Sancte a Pápai Magyar Intézetben

[:hu]

Magyarok Nagyasszonya előestéjén, október 7-én a Szentlélek segítségül hívásával, szentmise keretében kezdődött meg ünnepélyesen is az új akadémiai év a Pápai Magyar Intézetben, amely éppen 75 évvel ezelőtt, 1940-ben, a XII. Pius pápa idején történt szentszéki alapítás révén vált önálló intézménnyé.

A szentmisét Tóth Tamás pápai káplán, rektor mutatta be. Az itt tanuló papok és az itt szolgálatot teljesítő három munkatárs mellett koncelebált a Vigilancia Bizottság elnöke, Szentmártoni Mihály jezsuita, Melo Lajos domonkos szerzetes, valamint Kovács Gergely pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, aki az ünnepi szentbeszédet tartotta.

Kovács Gergely buzdításában arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban tanulni küldték ide a növendékeket, hogy töltekezzenek, kamatoztassák a rájuk bízott talentumokat. Emellett azonban fontos az is, hogy megismerjék Rómát, az egykori római civilizáció romjaitól kezdve a különböző művészetek kimagasló egyéniségeinek alkotásain keresztül a mai olasz kultúráig. Ezen túl természetesen itt a Vatikán, a Szentszék közelsége, amely egyedülálló lehetőséget ad arra is, hogy a világegyház központi történéseit, működését közelről láthassák a hallgatók.

A Pápai Magyar Intézetnek ebben az évben két új növendéke van, így jelenleg összesen kilencen tanulnak itt: Aradi László (Veszprémi Főegyházmegye) liturgikus teológiát, Bárdos Krisztián (Egri Főegyházmegye) kateketikát, Eiben Tamás (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye) dogmatikát, Hodász András (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye) történeti teológiát, Kaposi Gábor (Győri Egyházmegye) patrisztikus teológiát, Lábár Tamás diakónus (Pécsi Egyházmegye) egyháztörténelmet, Nagy Krisztián (Egri Főegyházmegye) fundamentális teológiát, Szakács Tibor (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) biblikumot és Urbán Evariszt (Hajdúdorogi Főegyházmegye) keleti teológiát hallgat.

Fotó: Aradi László

Forrás: PMI/Magyar Kurír[:]