Magyar sírokat látogatott a római magyar közösség

[:hu]

Tóth Tamás atya vezetésével november 1-jén, mindenszentek ünnepén a római magyar közösség a veránói temetőbe látogatott.

A római magyar közösség tagjai november elsején felkeresték a magyar sírokat a veránói temetőben, és imádkoztak elhunyt szeretteikért. A látogatást Tóth Tamás atya, pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora vezette.

Az imádságos megemlékezésen részt vettek a római magyar közösség részéről többek között Győriványi Gábor nagykövet, a Rómában élő és dolgozó családok képviselői, valamint a Pápai Magyar Intézet növendékei és dolgozói is.

Róma legnagyobb temetője, a Campo Verano a Falakon kívüli Szent Lőrinc-bazilika mellett fekszik.

A Veranóban helyezték végső nyugalomra a római magyar közösség tagjait is. A jezsuiták, piaristák, premontreiek, kapucinusok – utóbbiak közt Kovács Angelus, a korábbi magyar főlelkész – szerzetesrendjük közös sírboltjában nyugszanak, mások a 38-as számot viselő „külföldiek parcellájában”. Itt a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége vásárolt az 1960-as években közös sírhelyet. Kialakítására a hívek adták össze a pénzt, megáldását 1966-ban tartották, jelenlegi formáját pedig 1983-ban nyerte, amikor új, travertinból készült sírlappal fedték be. Két egymás mellett fekvő közös sírból áll: baloldalt a római magyar közösség halottai, jobboldalt pedig a magyar máltai lovagokéi nyugszanak – olvasható a Róma közösségi oldalon.

Forrás: Vatikáni Rádió, Róma közösségi oldal

Fotó: PMI

Forrás: Magyar Kurír[:]