Magyar újmise Rómában

[:hu]

A római magyar hívő közösség szokásos vasárnapi összejövetelén, október 26-án a bolognaiak nemzeti templomában a Pápai Magyar Intézet és a Pápai Német-Magyar Kollégium idén szentelt négy papja mondott újmisét – tájékoztatta szerkesztőségünket Németh László olaszországi magyar főlelkész.

Az újmisét Bodor Attila főcelebráns (Gyulafehérvári Egyházmegye), Hodász András (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye), Bakó László (Temesvári Egyházmegye), illetve Vizi János (Egri Főegyházmegye) mutatták be, a Római Magyar Akadémia közelében, a Via del Mascherone 61. szám alatt található Chiesa dei Santi Giovanni Evangelista e Petronio dei Bolognesi elnevezésű templomban.

Hodász András homíliájában a napi evangélium alapján szemléletesen fejtette ki, mit jelent szeretni teljes szívvel, teljes lélekkel és egész értelemmel. A szentmisén a Budapestről érkezett Csipikék gyerekkórus énekelt Vikol Kálmán karnagy vezetésével.


A szentmisén sok magyarországi turista is részt vett, akik úgy szervezték meg római útjukat a hosszú hétvégén, hogy részt tudjanak venni a Rómában élő magyar közösség ünnepén.

A szentmise végén a jelenlévők imádkoztak az október 22-én elhunyt Genovéva kalocsai nővérért, aki hosszú évekig vezette a Szent István-zarándokházat. A szentmise újmisés áldással és a Himnusz eléneklésével zárult.

Fotó: Németh László

Forrás: Magyar Kurír[:]