Magyar napot tartottak a Német-Magyar Kollégiumban

[:hu]

Január 15-én, vasárnap hazai hangulat költözött a Pápai Német-Magyar Intézet falai közé. A hagyománynak megfelelően, a magyar rekreáció tagjai (az anyaország négy római és három görögkatolikus kispapja, Erdély hét növendéke és Délvidék egy papja) minden évben egy rövidke program keretében betekintést adnak szeretett országunk egy-egy érdekességébe, részébe a közösség német, horvát és más nemzetiségű tanulói részére.

A Pontificium Collegium et Hungaricumban tartott rendezvényről Törő András küldött személyes hangvételű beszámolót szerkesztőségünknek, amelyet az alábbiakban olvashatnak. A napot szentmisével kezdtük, melyet Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, a kollégium volt diákja celebrált. Személyes hangú prédikációjában a hivatás felismeréséről, annak mindenki számára személyre szabott ápolásáról és megéléséről beszélt. A közös ünneplés után – az idei program szerint – a diákok a magyarországi borvidékek szépségéből, gazdagságából és azok egyediségeiből kaphattak ízelítőt, rövid vetítés keretében; majd a borkóstolásnál személyesen meggyőződhettek, miért is világhírű a magyar bor.

Az ünnepség vendégei voltak a PMI növendékei. Köztük akadt „szakértő” is, aki valóban hitelessé varázsolta a „szakmai” bemutatót. A borok és anyaországunk világából az ebéd előtti rövid koccintás keretében „áttekintettek” Erdélybe is, ahol az is bebizonyosodott, hogy nemcsak jó bora van a magyarnak, hanem finom pálinkája is. A nap csúcspontja csupán még csak ezután következett, amikor is az ebédnél a „nem magyarok” megkóstolhattak egy jó, magyar vasárnapi ebédet, melyet a PMI szakácsnénijei készítettek el. Bátran mondhatjuk, hogy sikeresen és – ami sokkal fontosabb – gyümölcsözően telt a nap, hiszen a gasztronómiai élmények mellett a közös Eukarisztikus ünneplésben is talán közelebb kerültünk egymáshoz mi magyarok is, és magyarságunkon és országunk kincsein keresztül közel kerültünk más testvéreinkhez is. Istennek legyen hála érte!

Magyar Kurír[:]