Magyar szentek és boldogok ünnepe Rómában

[:hu]

Testvéri együttlétre hívta a magyar szentek és boldogok ünnepe alkalmából hétfőn a Pápai Magyar Intézet mindazok képviselőit, akik valamilyen módon kapcsolódnak a PMI közösségéhez.

A találkozó célja, hogy a meghívottak jobban megismerkedhessenek a magyar papi továbbképzés római intézményével, és a Pápai Magyar Intézet megköszönje figyelmüket, amelyet az intézet és így a magyar egyház iránt tanúsítanak.

Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével Angelo Acerbi érsek, aki a rendszerváltás után, 1990 és 1997 között Magyarország első apostoli nunciusa volt; Győriványi Gábor, hazánk szentszéki nagykövete; valamint jelen voltak a vatikáni államtitkárság, a Nevelési Kongregáció és a Kultúra Pápai Tanácsa képviselői is.

Több, PMI-s növendéket tanulmányai végzésére befogadó pápai felsőoktatási intézmény – így a Gergely Egyetem, a Szent Kereszt Egyetem és a Szent Anzelm Akadémia – képviselője is megtisztelte jelenlétével az intézetet. A más nemzetek növendékeinek otthont adó római testvérkollégiumok is képviseltették magukat az eseményen, továbbá jelen volt Németh László prelátus, a PMI volt rektora, aki annak idején elindította ezeket a találkozókat. Este a magyar szentek és boldogok ünnepe alkalmából hálaadó szentmisét tartottak a Pápai Magyar Intézetben, amelynek főcelebránsa a Rómában tartózkodó Veres András szombathelyi püspök, az intézet egykori rektora volt, aki szentbeszédében a tanulmányokon túlmutató életszentség fontosságára hívta fel a figyelmet.

Magyar Kurír[:]