Veni Sanctét tartottak a Pápai Magyar Intézetben

[:hu]

Október 17-én este Erdő Péter prímás, a Pápai Magyar Intézet protektor bíborosa mutatta be az intézet hagyományos tanévnyitó Veni Sancte szentmiséjét. Ebben a tanévben nyolc állandó növendék és egy kutató ösztöndíjas tanul az intézetben – olvasható Tóth Tamás, az intézet rektorának beszámolójában.

A tanévet megnyitó ünnepségen részt vett a püspöki szinóduson Erdő Péter bíborossal együtt Rómában tartózkodó Udvardy György pécsi püspök is. Jelen voltak továbbá az intézetet felügyelő Vigilancia Bizottság Rómában lévő tagjai, a jezsuita Szentmártoni Mihály és a Kultúra Pápai Tanácsánál dolgozó Kovács Gergely atyák. Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem intézetvezető tanára a mostani alkalommal vette át a Vigilancia Bizottság elnöki tisztét.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében arra az intellektuális felelősségre hívta fel a figyelmet, amely a papságra és sajátosan a Rómában tanuló papokra hárul a társadalom formálásában.

Ebben a tanévben nyolc állandó növendéke van a háznak: Bodó Zoltán (Győr) és Paolo Cordioli (Verona) a doktorátusát készíti elő liturgikus teológiából illetve patrisztikából, Szemere János (Székesfehérvár) jogi, Szilágyi Szabolcs (Székesfehérvár) erkölcsteológiai, Szakács Tibor (Kalocsa-Kecskemét) biblikus, Felker Zsolt (Veszprém) lelkiségteológiai licenciára készül. Két új növendék kezdi idén a tanulmányait, Bokor Zoltán (Szombathely) és Kelemen Imre (Esztergom-Budapest) morálist illetve liturgikus teológiát fognak tanulni. Az ünnepségen itt volt még Artner Péter (Eger), aki egy hónapos kutatói ösztöndíjjal tartózkodik a PMI-ben.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír[:]