Állami kitüntetést kapott Németh László pápai prelátus

[:hu]

Október 5-én, szerdán este Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete rezidenciáján ünnepi vacsora keretében nyújtotta át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Németh László pápai prelátusnak, aki a Vatikáni Rádió Magyar adásának adott interjújában köszönte meg munkájának magas fokú elismerését.

A kitüntetés szövege a következő: „Magyarország köztársasági elnöke Dr. Németh László Imre pápai prelátusnak, a Pápai Magyar Intézet rektorának a Magyarország és a Szentszék közötti kapcsolatok fejlesztése és ápolása érdekében végzett tevékenysége, az olaszországi magyar híveket összetartó, identitásukat megőrző és erősítő lelkipásztori munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom. Kelt Budapesten, 2011. augusztus hó harmadik napján, Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke”.

Németh László prelátus az interjúban elmondja, hogy mostantól kezdve fő feladata az olaszországi magyar hívek lelki vezetése és a Szent István ház vezetése. Beszámolt arról is, hogy október 8-án, szombaton, Magyarok Nagyasszonya liturgikus ünnepén római magyar zarándoklatra kerül sor abból az alkalomból, hogy Boldog II. János Pál 31 évvel ezelőtt szentelte fel a Szent Péter-bazilika altemplomában a magyarok Magna Domina Hungarorum kápolnáját.

Németh László utalt rá, hogy a fennállásának 25. évét ünneplő Makrovilág zarándokiroda szervezésében számos magyar hívő érkezik az ünnepségre. A mintegy 200 magyar számára a Szent Péter-bazilika Katedra-oltáránál reggel 8 órai kezdettel Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet új rektora mutat be ünnepi szentmisét. Németh László prelátus 2004 óta minden héten kedden reggel 8 órakor mutat be a kápolnában szentmisét a Rómában élő vagy éppen Rómában tartózkodó magyar hívek számára. A kitüntetés átadásának alkalmából rendezett ünnepségen jelen voltak a magyar egyházi élet római képviselői: Somorjai Ádám bencés, a vatikáni államtitkárság munkatársa; Szentmártoni Mihály jezsuita, a római Pápai Gergely Egyetem Lelkiségi Intézetének igazgatója; Harsányi Pál Ottó ferences, a római Pápai Antonianum Egyetem erkölcsteológus adjunktusa; Melo Lajos domonkos rendi, a Santa Maria Maggiore-bazilika gyóntatója; Kovács Gergely pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője; Ruppert József piarista szerzetes, Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet rektora; Dávid Bernadett nővér, a római Szent István-zarándokház vezetője, a Kalocsai Iskolanővérek kongregációjának általános helynöknője.

Az ünnepi vacsorán részt vett továbbá Mihályi Géza és Rabi József, a Szent István Alapítvány tagjai, valamint Schmidtné Ivancsics Cecília, a szentszéki nagykövetség első tanácsosa és Vertse Márta, a Vatikáni Rádió magyar műsorának felelős szerkesztője.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír[:]