A magyar szentek és boldogok ünnepe 2023-ban

1999 óta hagyomány, hogy november 13-át, a magyar szentek és boldogok napját saját ünnepeként üli meg a Pápai Magyar Intézet, mivel az alapítás napja, Kármelhegyi Boldogasszony és a kápolna búcsúja, Szent Kereszt felmagasztalása a nyári szünetre esik. Idén november 13-án is közös ünnepre gyűltek össze az intézet ösztöndíjasai, munkatársai és a meghívott vendégek az egykori Falconieri-palotában.

Az ünnepségen Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: Magyarország története egy szent családdal kezdődik, Szent Istvánnal, feleségével, Boldog Gizellával és fiukkal, Szent Imrével.

A 20. században is találuk magyar szent családot: gondoljunk csak Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra és feleségére, Coreth Mária Teréziára, az ő boldoggáavatási eljárása egyházmegyei szakaszának megkezdését november 10-én jelentette be a Szombathelyi Egyházmegye – folytatta beszédét a a PMI rektora.

Ez az a magvetés, amely gyökeret ver, szárba szökken, és termést hoz ma is, és új szentek seregét neveli fel, akik a Pannonia Sacrát, a szent Magyarországot állítják elénk. Rajtunk a sor, hogy ezt a történetet folytassuk, és új gyümölcsökkel gazdagítsuk. Ez a magyar történelem inspirálja a PMI mindennapi életét, és ugyanez a történelem jelöli ki utunkat is, amely a megszentelődés útja – hangsúlyozta Németh Norbert.

Azok az ösztöndíjas papok, akik ma Rómában élhetnek és tanulhatnak, nemcsak kulturális és lelki gazdagsággal találkoznak, hanem az Egyház megújulásának légkörével is. A tanulmányok mellett ez olyan spirituális élmény és olyan jelentős egyháztörténelmi időszak, amelyben a hit és az egyházi gondolkodás alapvető kérdései merülnek fel – hangzott el az intézet rektorának köszöntőjében.

A történelem jelen pillanatát jellemző nagy antropológiai változás összefüggésében keressük – magyar szentjeink példájára figyelve és őket követve – keresztény hitünk továbbadásának útjait és nyelvét, amely a názáreti Jézustól származik.

Különleges ajándék, hogy ezt az átalakulást az Örök Városban, az egész római egyház összefüggésében követhetjük. Kérjük Isten áldását, hogy szálljon le a Pápai Magyar Egyházi Intézet szolgálatára és minden élő és elhunyt tagjára – mondta Németh Norbert.

A díszebéden részt vettek a szentszéki hivatalok, a pápai egyetemek, a társkollégiumok és a római magyar intézmények képviselői, többek között Giuseppe Sciacca érsek, valamint Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete.