A Pápai Magyar Intézet őszi zarándoklata

A római Pápai Magyar Intézet lakói október 14-én Dél-Lazio-ba, Anagniba, Fumoneba, valamint Alatriba zarándokoltak.

Első útjuk Anagni-ba vezetett. A „pápák városa” néven is ismert ez a település, mivel négy pápa (III. Ince, IV. Sándor, IX. Gergely és VIII. Bonifác) szülőhelye volt, és mivel hosszú ideig pápai székhely és rezidencia volt. A Szűz Máriának szentelt székesegyház román stílusban épült 1071-1105 között, a 13. század közepén gótikus stílusú kiegészítésekkel. A belső tér túlnyomórészt gótikus, kiváló állapotban álló restaurálatlan padlózata pedig „cosmata” stílusú. A kriptában található Anagni Szent Magnus, a város védőszentjének és Anagni Szent Szekundinának a sírja. A kripta összes falát és mennyezetét egy freskóciklus (a román/bizánci művészet egyik legjobban megőrzött példái Olaszországban) borítja be, amely természetfilozófiát, szenteket, valamint az Ó- és Újszövetség jeleneteit ábrázolja. A székesegyházban található továbbá Becket Szent Tamás ereklyetartója.

A szentmisét a helyi szeminárium kápolnájában ünnepelték a PMI lakói, majd meglátogatták VIII. Bonifác palotáját. „Anagni pofonja” tette emlékezetessé a történelmi helyszínt, bár valószínűleg inkább erkölcsi „pofonról” volt szó, mint tényleges fizikai fenyítésről.

Fumone-t is megtekintették, amelynek vára pápai főerődítményként szolgált Lazio déli részét védve. Fumone várában tartották fogva V. Celesztin pápát, miután lemondott a pápai trónról. Pontifikátusa mindössze néhány hónapig tartott szerény, tiszta és ártatlan lelke miatt, amely azonnal konfliktusba került az egyház érdekében meghozni szükséges politikai döntésekkel, és mivel nem tudta elviselni e döntések súlyát, úgy döntött, hogy lemond. Utódja, VIII. Bonifác, egy ellenpápától tartott, és úgy döntött, hogy V. Celesztint egy szigorúan őrzött börtönbe záratja. V. Celesztin végül ott halt meg 1296-ban.

Végül Alatri látogatásával zárult a PMI lakóinak őszi kirándulása. Ez a kisváros a megalitikus, jól illesztett helyi mészkőből épült falakkal körülvett római kor előtti akropoliszáról legismertebb. A 12. században a város a pápák fontos fellegvárává vált, amikor kénytelenek voltak elhagyni az akkor még nem biztonságos Rómát. Az akropolisz csúcsán áll a Szent Pál apostol bazilika, ahol egy ősi, eukarisztikus csodához köthető ereklyét őriznek.

Noel Benedict Antasoda Tajos