A római Pápai Magyar Intézet tanévnyitója

[:hu]tanevnyitoOktóber 11-én este került sor a római Pápai Magyar Intézetben az akadémiai évet megnyitó hagyományos Veni Sancte szentmisére.

A rektor, Dr. Tóth Tamás pápai káplán vezette koncelebráción a növendékeken és a dolgozókon kívül rész vettek a PMI-t felügyelő Vigilancia Bizottság elnöke és tagjai: P. Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely, Egyetem professzora, valamint Dr. Kovács Gergely pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője és P. Melo Lajos domonkos, a Santa Maria Maggiore pápai bazilika magyar gyóntatója.

Kovács Gergely atya homíliájában arra buzdított, hogy a növendékek itt tartózkodásuk alatt igyekezzék megismerni és hasznosítani az itteni vallási, kulturális és tudományos lehetőségeket, felfedezve a házon belül is a papi közösség adta lehetőségeket is. Szentmártoni Mihály jezsuita később ehhez csatlakozva egy szójátékkel arra hívta fel a figyelmet, hogy a „P” – pápai, az „M” – magyar, és az „I” – intézet külön-külön és együtt is feladatot ró azokra, akik itt élnek.

Az Intézetben jelenleg hat növendék van. Bokor Zoltán (Szombathely) a Szent Alfonz Akadémián erkölcsteológiai, Felker Zsolt (Veszprém) a Teresianumon lelkiségteológiai, Kelemen Imre (Esztergom-Budapest) a Pápai Szent kereszt Egyetemen liturgikus teológiai, Szakács Tibor (Kalocsa-Kecskemét) a Pápai Biblikus Intézetben biblikus licenciára készülnek. Két új növendéke van a háznak: Lovassy Attila diakónus (Vác) a doktorátusát készíti elő, míg Vízi János diakónus (Eger) a Pápai Lateráni Egyetemen lelkipásztori teológiából kezdi meg licencia tanulmányait.

Fotó: Szakács Tibor

Forrás: Vatikáni rádió

Magyar Kurír[:]