A Pápai Magyar Intézet őszi zarándoklata

Október 29-én szombaton a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai és munkatársai zarándoklaton vettek rész Németh Norbert rektor vezetésével.

Utazásunk első állomása a Gran Sasso lábánál található kegyhely, Santuario di San Gabriele dell’Adolorata volt. A kegyhely nagyon ismert és népszerű az olasz fiatalok körében. San Gabriele a passzionisták rendjének tagja volt (Congregatio Passionis Jesu Christi), akik Krisztus szenvedésének tiszteletére és terjesztésére kötelezték el magukat. San Gabriele 1838-ban született és mindössze 24 évesen, 1862-ben költözött az atyai házba. XV. Benedek pápa 1920-ban avatta szentté. A kegyhelyen két templom is található: az első 1908-ban épült, a másodikat, amely több ezer ember befogadására alkalmas szentély, 1970-ben kezdték el építeni és 2014-ben fejezték be. Ebben az új szentélyben ünnepeltük a szentmisét, majd megtekintetük a szent életéről és a szentély történetéről készült kiállítást és imádkoztunk San Gabriele sírjánál.

A közös ebéd után L’Aquila városába érkeztünk. A várost 2009-ben erős földrengés rázta meg, aminek 309 áldozata volt és több ezren veszítették el otthonukat. A felújítások azóta is folynak, de sok helyen látszanak még a pusztítás nyomai is.

A 13. században épült Katedrálist a felújítás miatt csak kívülről tudtuk megtekinteni. Egyik érdekes állomása volt a városnézésnek a Szent József Bazilika, amit a 13. században épült. A földrengés során megsemmisült oltárképeket modern alkotásokkal pótolták, ami sajátos mégis harmonikus hangulatot kölcsönöz a helynek.

Ezt követően a San Bernardino di Siena templomban imádkoztunk. A templom 1472-ben épült reneszánsz stílusban. Itt őrzik Sienai Szent Bernardin ereklyéit.

Zarándoklatunk utolsó állomása a Santa Maria di Collemaggio templom volt. A 13. századi, reneszánsz stílusú templomot az 1703-as földrengést követően építették újjá. A templom zarándokhely, 1294. augusztus 29-én itt emelték a pápai trónra V. Celesztin pápát. Fő nevezetessége V. Celesztin pápa 1517-ben épített mauzóleuma.

Zarándoklatunk közös vacsorával ért véget. Külön öröm volt, hogy ezúttal munkatársaink is velünk tartottak.