Te Deum a Pápai Magyar Intézetben

Te Deum a római Pápai Magyar Intézetben

Június 9-én este hálaadó szentmisét ünnepelt a Pápai Magyar Intézet közössége. Az atyák és munkatársaik a római San Lorenzo di Damaso templomban gyűltek össze hálaadásra. A szentmise főcelebránsa Szentmártoni Mihály SJ volt.

Mihály atya prédikációjában rámutatott, hogy a Te Deum elsősorban Isten dicsérete, ezért jöttünk el ebbe az ősi bazilikába és ebbe a dicséretbe foglaljuk bele a hálaadásunkat is.

Jézus menybemenetelére és Pünkösd ünnepére emlékeztetve kiemelte Jézus üzenetét, amit tanítványainak mondott és amihez megerősítésként küldte a Szentlelket: Menjetek!

Úton lévő Egyház vagyunk, ami a Szentlélek kiáradása óta menetel a földi történelemben. Úton vagyunk, megyünk haladunk mindannyian, a saját küldetésünkbe, a saját feladatinkban. Saját utunkkal, feladatainkkal, helytállásunkkal mi magunk is hozzá járulunk az Egyház életéhez, az Egyház képéhez, azzal, ahogy mi magunk is látjuk és ahogy mi magunk is alakítjuk azt.

Ahogy Mihály atya fogalmazott: „ A kereszténység utazó vallás. Az Egyház úton lévő valóság. Isten népe egy család, amely úton van. A Pápai Magyar Intézet is egy úton lévő valóság. A tanév végén megállunk egy pillanatra, hogy értékeljük a megtett utat, hogy megköszönjük az Úrnak, hogy elkísért bennünket, de azért is, hogy a jövő felé irányítsuk tekintetünket: hova és hogyan kívánjuk folytatni utunkat.”

A szentmise végén Németh Norbert rektor atya mondott köszönetet a közösség tagjainak a tanév során végzett szolgálataikért, valamint munkatársainknak, akik egész évben segítik életünket szolgálatukkal, végül elköszönt Szivák Tamás és Olasz Attila atyáktól, akik ezzel a tanévvel befejezik római tanulmányaikat és hazatérnek egyházmegyéikbe, hogy ott folytassák a papi szolgálatot.