Tanulmányi kirándulás a tanév végén

Május 20-22. között került sor a Pápai Magyar Intézet éves kirándulására, a szorgalmi időszak végén, a vizsga időszak kezdete előtt. Pénteken kora este érkeztünk meg az észak-olaszországi Sagrado közelében található erdei szállásunkra. Ez már önmagában nagy felüdülést jelentett a római városi nyüzsgés után.

Szombaton a környéken található, magyar vonatkozású első világháborús emlékhelyeket kerestük fel a helyi barlangász csoport elnöke, Gianfranco Simonit vezetésével. Délelőtt közösen megnéztük a Doberdói-fennsík frontvonalának megmaradt lövészárkait, végig jártuk emlékhelyeit, ahol annak idején a fiatal Márton Áron is szolgálatot teljesített katonaként. Szombaton délután felkerestük a San Martino del Carso-i templomdombot. Itt található a császári és királyi szegedi 46-os gyalogezred emlékműve, valamint az a hely, ahol egy magányos eperfa állt a véres harcok idején. Ez a fa, amit azóta Szegeden őriznek, később doberdói fa néven maradt meg a történelemben, mint a háború és véres harcok tanúja. Ellátogattunk a foglianoi osztrák-magyar katonatemetőbe és redipugliai Sacrariohoz is, ami szintén az első világháborúban harcoló katonák emlékét őrzi.

Késő délután a Visintiniben található magyar kápolnában ünnepeltük a szentmisét, imádkozva az I. világháború áldozataiért, valamint az Ukrajnában ma is zajló háború végéért és a békéért.

Vasárnap San Martino del Carso templomában, a helyi közösséggel együtt ünnepeltük a szentmisét. Ezt követően Aquileia városa felé vettük az irányt. A város központjában található a 11. században épült, ma is álló Bazilika. A templom a 4. századból származó első templom romjaira épült rá. Az egész bazilika padlóját 760 négyzetméteres IV.századi mozaik fedi, amely nyugati világ legnagyobb paleo-keresztény mozaikja.

Az ünnepi ebéd után közös élményektől gazdagon, testileg-lelkileg feltöltődve tértünk vissza Rómába.