A magyar szentek és boldogok ünnepe a Pápai Magyar Intézetben


        1999 óta hagyomány, hogy november 13-át, a magyar szentek és boldogok ünnepét saját ünnepeként üli meg a Pápai Magyar Intézet, mivel mind az alapítás napja (Kármelhegyi Boldogasszony) mind a kápolna búcsúja (Szent Kereszt felmagasztalása) a nyári tanítási szünetre esik.
2020-ban sajnálatos módon a világjárvány nem tette lehetővé az ünnepi alkalom megszervezését.

Köszöntőjében a rektor emlékeztette a résztvevőket, hogy idén egy olyan esemény valósult meg a Pápai Magyar Intézet történetében, amely történelmi jelentőségű.
A Magyar Állam és a Quirinale Nagykövetség segítségével sikerült megvalósítani a ház tulajdonjogának átruházását a Magyar Államtól a Pápai Magyar Intézetre, mely szerint a Palazzo Falconieri II. emelete – amit a papi kollégium mindig is használt – a Pápai Magyar Intézet tulajdonába került. Az illetékes magyar állami hatóságokkal szorosan együttműködve – Magyarország Nagykövetsége meghatározó és nélkülözhetetlen szerepet töltött be a tulajdonba adás folyamatában, és mindezért külön köszönetet mondott a rektor a jelenlévő Kovács Ádám nagykövet úrnak.
„Mindenekelőtt hálát adunk az isteni Gondviselésnek e figyelemre méltó történelmi eredményért. Ezen túlmenően hálásak vagyunk mindazoknak, akik hozzájárultak e kezdeményezés megvalósításához. Különleges módon kérjük Isten áldását mindannyiunkra, erre a házra, közösségünk tagjaira” – hangzott el a rektor köszöntőjében.
        A díszebéden, amelyre ezúttal november 12-én került sor, részt vettek a szentszéki hivatalok, a pápai egyetemek, a társkollégiumok és a magyar intézmények képviselői, többek között Mons. Ivan Grigis, a római Vikariátus hivatalvezetője, Habsburg-Lotharingiai Eduard főherceg, Magyarország szentszéki nagykövete, aki elsőbeosztottjával, Papp Lászlóval érkezett, valamint Kovács Ádám Zoltán, Magyarország Olasz Köztársasághoz akkreditált nagykövete.