Te Deum a Pápai Magyar Intézetben (2020)

[:hu]

Június 11-én, Szent Barnabás apostol ünnepén tartotta a római Pápai Magyar Intézet a tanévvégi hálaadó szentmiséjét a Falconieri-palota falai közt működő kápolnájában, ahol megáldották az Intézet új orgonáját is.

A szentmise főcelebránsa és szónoka az intézetet felügyelő Vigilancia Bizottság elnöke, Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, a Pápai Gergely Egyetem professzora volt, aki homíliájában a hálaadás kapcsán az idei rendkívüli tanévben kapott lehetőségekről, új helyzetekről is beszélt ráirányítva az ösztöndíjas papok figyelmét arra, hogy sosem csak a kapott ajándékig kell eljutni a hálaadásban, hanem a cél az ajándék forrására, az ajándékozó Istenre való rátalálás. Az elmúlt tanévben Jézus, mint tanítványait készítgette a Rómában tanulmányokat folytató ösztöndíjas papokat, a nyár elején pedig a beléjük vetett bizalommal küldi őket a további életutukra – hangzott el Szentmártoni Mihály homíliájában. Jelen volt még a Bizottság másik tagja, Melo Lajos domonkos szerzetes, a Santa Maria Maggiore-bazilika magyar gyóntatója is és a PMI növendékei mellett részt vettek a hálaadáson az Intézetben dolgozó munkatársak is.

A Pápai Magyar Intézet növendékei a 2019-2020-as akadémiai évben egy doktori védéssel (Szalézi Egyetemen) és egy licencia záróvizsgával (Gergely Egyetemen) öregbítették az Intézet hírnevét, továbbá négyen fognak licencia végzettséget szerezni a következő napokban az Intézet ösztöndíjasaiként. Ebben az akadémiai évben Németh Norbert rektor a hét ösztöndíjas magyar atya mellett további két teológiai tanárnak és egy doktorandusznak (PPKE) biztosított ösztöndíjas lehetőséget kutatás és anyaggyűjtés céljából, és voltak négyen, akik az elmúlt évben kánonjogi képzéseket végeztek a PMI vendégeiként.[:]