Te Deum a Pápai Magyar Intézetben

[:hu]

A Pápai Magyar Intézet a 2008/2009-es akadémia évet lezáró hálaadását május 27-én, szerdán este tartotta a San Paolo alla Regola templomban. A szentmisén az Intézet növendékei és rektora, a Vigilancia Bizottság tagjai, Ruppert József piarista, Szentmártoni Mihály jezsuita, valamint Kovács Gergely koncelebrált Ternyák Csaba egri érsekkel, a PMI püspökkari refrensével.

A nemsokára lezáruló Szent Pál-év miatt választották a szentmise helyszínéül ezt a templomot, amely igen közel van az Intézethez. A hagyomány szerint a templom ott épült fel, ahol Szent Pál az első két évet Rómában töltötte. Tartózkodásának helyét őrző hagyományt követően az első templomot Szent Szilveszter pápa építtette itt a IV. században, a jelenlegi templom a XVII. században épült.

Ternyák Csaba érsek szentbeszédében az emberi köszönet és az Istennek kijáró hálaadás különbségéről beszélt. A bensőséges szentmisén, amelyen az Intézet alkalmazottai is részt vettek, az Intézet egykori növendéke és rektora arra buzdította a növendékeket, hogy tudjanak áldozatot vállalva meghalni önmaguknak, mert így teremnek majd gyümölcsöt a magyar Egyház javára.

Németh László/Magyar Kurír

[:]