Veni Sancte a Pápai Magyar Intézetben

[:hu]

A Pápai Magyar Intézet ünnepélyes tanévnyitóját október 9-én tartották Rómában. Az intézetbe a már tudományos fokozattal rendelkező fiatal magyar papok kapnak ösztöndíjat.

 

A vatikáni magyar kápolna felszentelésének 25. évfordulója alkalmából az Örök Városban tartózkodó magyar püspökök Erdő Péter bíboros vezetésével szentmisét mutattak be a Római Magyar Akadémia melletti templomban. Az eseményen részt vett Erdődy Gábor szentszéki nagykövet.

A Pápai Magyar Intézetbe azok a már tudományos fokozatot szerzett fiatal magyar papok kapnak ösztöndíjat, akik valamely római pápai egyetemen fejlesztik tovább szakirányú ismereteiket, hogy utána a haza hittudományi felsőoktatási intézményekben tanárként szolgálhassanak. Az idei tanévben hét növendéke van a Tevere parti Falconieri-palota második emeletén található PMI-nek.

„Isten Szentlelkét kérjük az új tanévre – mondta szentbeszédében Seregély István egri érsek. – Nem azt kérjük, hogy helyettünk végezze el a munkát, hanem hogy adjon hozzá erőt az egész esztendőben. A PMI megadja a lehetőséget, hogy a tanítók tanulhassanak. Krisztus kétezer éves üzenete felett nem jár el az idő. Ezen üzenet közvetítése a pap feladata, akár milyen területen is tevékenykedik.”

Az Egyház gyarló emberi szava mögött álló élet fontosságára hívta fel a figyelmet az érsek. Az evangéliumot hirdető Krisztushoz való hasonlóság elengedhetetlen. A szót az életszentség igazolja. Ha a teológusok megteszik, ami tőlük telik, biztos, hogy hiteles tekintéllyel tudják majd képviselni Krisztus üzenetét.

Az intézet lakóit az érsek a Szentlélek oltalmába ajánlotta. A szentmisén megemlékeztek az intézet elhunyt elöljáróiról és diákjairól is. A jelenlévő püspökök közül többen diákoskodtak itt, illetve korábban rektorként vezették az intézményt, többek között Erdő Péter, Keresztes Szilárd, Ternyák Csaba és Veres András.

A jelenlegi rektor, Németh László köszönetet mondott Seregély István érseknek, a püspöki konferencia közelmúltban leköszönt elnökének, hogy másfél évtizeden át nagy figyelmet szentelt a PMI-nek.

Sz. Cs/Magyar Kurír[:]