Veni Sancte a római Pápai Magyar Intézetben: indul a tanév

[:hu]Itália védőszentje, Assisi Szent Ferenc ünnepén, a Szentlélek segítségül hívásával, szentmise keretében kezdődött meg ünnepélyesen is az új akadémiai év a Pápai Magyar Intézetben.

A szentmisén, amelyen részt vett az itt szolgálatot teljesítő három munkatárs is, az ösztöndíjasok mellett koncelebrált az intézetet felügyelő Vigilancia Bizottság elnöke, Szentmártoni Mihály jezsuita, valamint a tagok, Melo Lajos domonkos és Kovács Gergely pápai káplán.

A szentmisét Tóth Tamás pápai káplán, rektor mutatta be. A napi evangéliumot, Mária és Márta történetét alapul véve kiemelte, hogy Mártához hasonlóan biztosan vannak dolgok, amelyek nyugtalanítanak bennünket, így talán a most Rómába érkezőket is, hiszen sok új, ismeretlen kihívással kell az év során szembenézniük. Fontos azonban előre nézni. Notker Wolf, most leköszönt bencés prímás apát egyik német nyelvű könyvének a címe: A pesszimisták az esőben állnak, az optimisták a felhők alatt fürdenek (Läuft. Pessimisten stehen im Regen. Optimisten duschen unter Wolken.), arra tanít bennünket, hogy nagyon sok múlik azon, hogy mi magunk hogyan állunk hozzá ahhoz, amit éppen csinálunk. És ebben bátoríthat bennünket az, hogy Rómában jóformán a szentek lábnyomain járunk, Szent Péter és számos szent itt lévő sírja, emlékhelye összekapcsol bennünket az Egyház egyetemes küldetésével. A Szentlélek kiáradása révén Isten kegyelme és a szentek közbenjárása segítse azokat, akik itt vannak, hogy tanulmányaik végén többlettel tudjanak hazatérni majd ahhoz képest, amivel elindultak ide.

A Pápai Magyar Intézetnek ebben az évben négy új növendéke van, így a kutatói ösztöndíjasok mellett egész évben öten vannak itt: Ádám Miklós (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye) biblikumot, Kaposi Gábor (Győr) patrisztikus teológiát, Molnár János (Szombathely) erkölcsteológiát, Nagy Csaba (Debrecen-Nyíregyháza) házasság és családteológiát és Végerbauer Richárd (Győr) biblikus teológiát tanul.

Ezen túl, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán, ebben az akadémiai évben van lehetőség arra is, hogy kutatói ösztöndíjjal egy-két hónapot töltsenek itt teológiai tanárok, illetve papok. Jelenleg Gánicz Endre (Nyíregyháza), Artner Péter (Eger) és Törő András (Debrecen-Nyíregyháza) erősítik a ház közösségét. Ők doktorátusuk elkészítése vagy más kutatási projektjeik miatt tartózkodnak Rómában.

(Forrás: PMI)

Forrás: VR[:]